Vloerbescherming
Ben je net verhuisd en heb je recent een vloer aangelegd? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk als nieuw blijft. Door het aan- of verschuiven van stoelen en andere meubels kunnen er al snel krassen en deuken in de vloer ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wij van Vloerglijders zijn experts op het gebied van vloerbescherming en leggen je graag uit waarom vloerbescherming zo belangrijk is en welk type vloerbescherming het beste is voor jouw vloer.
Inhoudsopgave
- Welke soorten vloerbescherming zijn er?
- Wat is de beste vloerbeschermer voor mijn type vloer?
- Hoe bevestig ik vloerbeschermers aan mijn meubels?
- Wat zijn de voordelen van vloerbescherming op de lange termijn?
- Hoe vaak moeten vloerbeschermers vervangen worden?
Welke soorten vloerbescherming zijn er?
Het soort vloerbeschermer dat je nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van je vloer. Bij Vloerglijders hebben we vloerbeschermers voor alle soorten vloeren, zowel voor binnen als buiten.
Vloerbeschermers voor vlakke vloeren
Heb je een vlakke vloer zoals een vloer van hout, parket of laminaat? Dan is het belangrijk om vloerbeschermers onder je meubels aan te brengen die je vloer beschermen tegen krassen en slijtage. Vilt is een zacht materiaal dat geen schade maakt aan je vloer, zelfs niet bij het verplaatsen van zware meubels. Ook voor andere krasgevoelige vloeren zoals gepolijst natuursteen, gezoet natuursteen en een gietvloer komen vloerbeschermers van vilt goed van pas.
Bekijk de volgende kennisartikelen hieronder om meer te weten te komen over hoe je specifiek de volgende vlakke vloeren kunt beschermen:
- Vinyl/ rubberen vloeren
- Zeil vloeren
- Linoleum vloeren
- Marmoleum vloeren
- Kurk vloeren
- Coatingvloeren
- Vlakke tegels
- Plavuizen
- PVC vloeren
Welk type vloerbeschermer heb jij nodig? Hieronder vind je alle soorten vloerbeschermers van Vloerglijders voor alle soorten vlakke vloeren, van hout tot natuursteen:
- Buisframe glijders voor vlakke vloeren
- Vierkante stoelpootdoppen
- Ronde stoelpootdoppen
- Rechthoekige stoelpootdoppen
- Ovalen stoelpootdoppen
- Stoelpootdoppen voor houten poten
- Zelfklevend vilt
- Meubelwielen
- Meubelpootjes
- Navulbare schijfjes
Vloerbeschermers voor ruwe vloeren (ook voor buiten)
Voor ruwe vloeren, zoals beton, siergrind, ruwe natuursteen/tegels en straatstenen zoals klinkers raden we aan om vloerbeschermers van rubber of nylon te gebruiken. Dit zijn namelijk zeer duurzame materialen die goed bestand zijn tegen slijtage op ruwe oppervlakken. Nylon en rubberen vloerbeschermers helpen tegen het scheuren of afbrokkelen van een ruwe vloer en hebben schokabsorberende eigenschappen.
We hebben verschillende typen vloerbeschermers voor ruwe vloeren beschikbaar bij Vloerglijders:
- Buisframe glijders voor ruwe vloeren
- Ronde stoelpootdoppen voor ruwe vloeren
- Vierkante stoelpootdoppen voor ruwe vloeren
- Rechthoekige stoelpootdoppen voor ruwe vloeren
- Ovalen stoelpootdoppen voor ruwe vloeren
- Stoelpootdoppen voor houten poten op ruwe vloeren
- Meubelwielen voor ruwe vloeren
Vloerbeschermers voor zachte vloerbedekking
Op zachte vloeren, zoals tapijt, is het belangrijk dat de vloerbeschermers je tapijt niet scheuren, uitrekken of anderszins beschadigen. Daarom raden wij voor dit soort zachte vloeren stalen of teflon vloerbeschermers aan. Staal en teflon glijden zeer gemakkelijk over zachte oppervlakken en zijn niet scherp, waardoor ze het tapijt niet beschadigen. Bij Vloerglijders hebben we verschillende soorten vloerbeschermers voor tapijtvloeren in ons assortiment:
- Buisframe glijders voor tapijtvloeren
- Stoelpootdoppen voor tapijtvloeren
- Ronde stoelpootdoppen voor tapijtvloeren
- Vierkante stoelpootdoppen voor tapijtvloeren
- Rechthoekige stoelpootdoppen voor tapijtvloeren
- Glijders voor houten poten op tapijt
- Meubelwielen voor tapijtvloeren
- Zelfklevende vloerbeschermers voor tapijtvloeren
Wat is de beste vloerbeschermer voor mijn type vloer?
We begrijpen dat het met zoveel verschillende keuzemogelijkheden lastig kan zijn om de juiste vloerbescherming voor jouw vloer te vinden. Maak je geen zorgen, we hebben een keuzehulp ontworpen die je op basis van jouw vloertype kan helpen de juiste vloerbescherming te vinden. Zo weet je zeker dat je met vertrouwen kunt genieten van een langdurige en duurzame bescherming van je vloer!
Hoe bevestig ik vloerbeschermers aan mijn meubels?
Het installeren van vloerbeschermers onder je meubels is heel eenvoudig. Wanneer je de montage instructies goed opvolgt, voorkom je problemen of irritaties en bespaar je tijd. Bekijk hieronder de instructies per soort vloerbeschermer.
Stoelpootdoppen monteren
Het monteren van stoelpootdoppen is heel eenvoudig. Verwijder eerst eventuele oude doppen uit de stoelpoot. Haal eventueel roest en/of vuil uit de stoelpoot. Je kunt nu de nieuwe stoelpootdop in de poot plaatsen. Is de dop iets te klein? Dan kun je teflontape/ fitterstape gebruiken om de diameter iets te vergroten. Is de dop juist wat meer aan de grote kant? Breng dan wat afwasmiddel of zeep aan op de schacht. Je kunt ook proberen de schacht iets dunner te maken met behulp van schuurpapier. Sla tot slot voorzichtig met een (rubberen) hamer de stoelpoot in de poot tot deze op de aanslag komt.
Zelfklevende producten bevestigen
Voordat je begint is het belangrijk om de onderkant van je meubel vet- en stofvrij te maken. Dit kun je doen door de poot bijvoorbeeld even te schuren met een schuurpapiertje. Na het schuren heeft het oppervlak een open structuur en een vlak oppervlak, zonder oneffenheden, waar de zelfklevende laag zich beter aan hecht. Lees hier meer over het bevestigen van zelfklevende producten.
Meubelwielen monteren
Onze meubelwielen komen in vijf verschillende soorten bevestigingen: de stiftbevestiging, de schroefbevestiging, de ronde dop, de vierkante dop en de houtplug. Controleer eerst welke soort bevestiging op jouw stoelpoten past. Daarnaast is het belangrijk dat de stoelpoten volledig loodrecht op de grond staan. Als dit niet het geval is, zullen de wielen in tegengestelde richting gaan staan en niet goed kunnen draaien en manoeuvreren. Dit kan je vloer beschadigen en ervoor zorgen dat de wielen snel kapot gaan.
Op al onze productpagina’s vind je een beschrijving van de montage die je stap voor stap uitlegt hoe je de vloerbeschermer installeert.
Wat zijn de voordelen van vloerbescherming op de lange termijn?
Vloerbeschermers verlengen de levensduur van je vloer
Door vloerbeschermers te gebruiken voorkom je krassen, deuken en andere schades aan je vloer. Hierdoor kun je de levensduur van je vloer verlengen en er langer plezier van hebben. Op de lange termijn bespaart dit je geld op reparaties of vervanging.
Vloerbeschermers dempen geluid
Vloerbeschermers zijn ook erg goede geluidsdempers. Door vloerbeschermers, vooral die gemaakt zijn van zachte materialen zoals vilt of rubber, onder je meubels aan te monteren, verminder je het krassende geluid wanneer je bijvoorbeeld een stoel aanschuift.
Vloerbeschermers vergemakkelijken het verplaatsen van meubels
Vloerglijders of doppen zijn handig bij het verplaatsen van meubels, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken. Ze verminderen de inspanning die nodig is omdat je de meubels niet hoeft op te tillen en helpen krassen voorkomen.
Hoe vaak moeten vloerbeschermers vervangen worden?
Wanneer je je vloerbeschermer moet vervangen, is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de vloerbeschermer, hoe vaak het meubelstuk wordt gebruikt / verplaatst en de ruwheid van de vloer. Lees hieronder meer over de levensduur van de vloerbeschermers
Viltdoppen
Vilt kan na verloop van tijd gaan slijten, vooral wanneer het meubelstuk intensief gebruikt wordt en op een ruwe ondergrond staat. Controleer eens per half jaar hoe de slijtage ervoor staat en vervang de viltdoppen indien nodig. Merk je dat de doppen snel slijten of beginnen er krassen op de vloer te ontstaan? Dan moet je de viltdoppen mogelijk sneller vervangen.
Doppen van teflon of staal
Doppen gemaakt van teflon of staal zijn duurzamer ten opzichte van viltdoppen en hoeven minder vaak vervangen te worden. Daarentegen kunnen ze nog steeds slijten. Dit gebeurt vooral wanneer deze doppen onder een zwaar meubel staan of als ze op een ruwe vloer gebruikt worden. Controleer eens per jaar hoe de slijtage er voor staat.
Tekenen van slijtage kunnen onder meer zijn: afgeplatte of dunne plekken in het vilt, scheuren of chips in teflon of staal, of zichtbare krassen of schade aan de vloer onder het meubelstuk. Voor elke soort vloerbeschermer geldt dat het belangrijk is om deze regelmatig te controleren. Wanneer je dit niet doet wordt de kans op krassen in je vloer steeds groter.
Advies nodig?
Heb je nog vragen over de vloerbeschermers of wil je graag persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze experts. We staan altijd klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste vloerbeschermer voor jouw situatie.